Dan broja-PI u završnici projekta „Nije svaki dan PI-dan”

Već jedanaest godina u Srbiji se obeležava Dan broja-PI koji svojom tajanstvenošću raspiruje maštu i izaziva interesovanje naučnika, ali i svih ljubitelja matematike i brojeva već hiljadama godina. Centralna ovogodišnja proslava upriličena je u okviru projekta Zadužbine Ilije M. Kolarca i Srednje škole EPA, „Nije svaki dan PI-dan”. Ovaj događaj je izuzetno značajan za širenje popularnosti STEM nauka (matematika, inženjerstvo, tehnologija i nauka) i doprinosi sveukupnim promenama u obrazovnom sistemu sa težnjom ka odgovornijem STEM obrazovanju.

Dan broja-PI obeležen je 14. marta u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. U obeležavanju su učestvovali nastavnici i učenici Škole EPA. Program su pratili mnogobrojni gosti među kojima su bili iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centra za promociju nauke, Fondacije Petlja, Društva za informatiku Srbije, Elektrotehničkog fakulteta, Vikimedije Srbije, Fondacije Nušić, ETŠ „Nikola Tesla“, Kolarčeve zadužbine i drugi.

U završnici projekta prisutnima su se obratili pomoćnik ministra za elektronske komunikacije u  Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prof. Irini Reljin, savetnik ministra u  Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, mr Biljana Marić, podpredsednik Izvršnog odbora Društva matematičara Srbije i professor na Matematičkom fakultetu, dr Filip Marić, Dragan Satarić, jedan od osnivača Vikimedije Srbije i Bojana Satarić, autor i koordinator projekta, nakon čega je usledila multimedijalna prezentacija učenika Škole EPA o broju PI, kao i kraći performans u vezi sa decimalama tog broja. Gašenje svećica na PI-torti i PI-koktel sa đakonijama na pi… bio je završnica dešavanja.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s